fbpx

Energiahatékony tető

Az energiatakarékosság a tetőn kezdődik.

Miért fontos az energiatakarékosság a tetőn is?

Szigorodnak a hőtechnikai előírások

Európai Uniós rendelet határozza meg hazánkban is az épületszerkezetek hőszigetelési értékeit, és az épületek összes energiafogyasztását is.

Jelenleg a költségoptimalizált követelményszint van érvényben, amely  0,17 U (W/m2K) értéket ír elő a tetőteret határoló szerkezeteknél. 2024. június 30-tól lép életbe a közel nulla követelmény új építésű épületeknél, ami azt jelenti, hogy érdemes a minimális követelménynél jobban szigetelni a tetőterünket. Tetőfelújítás esetén a padlásfödém szigetelése, valamint a hőreflektív alátéthéjazat és tetőcserép választása jelent megoldást.

Klímaváltozás

A hőmérséklet állandó növekedése éghajlati övezetünkben is megmutatkozik: a 30 °C feletti hőmérsékletű napok száma már Magyarországon is a nyári időszak több mint felét teszik ki, és ez a szám csak növekszik.

Az időjárás instabilabb, gyakoribbá és hevesebbé váltak a szélsőséges viharok, amelyeket aszályos időszakok váltanak fel. 

Az elpazarolt energia luxus – felújítás esetén is

A megnövekedett energiakereslet drámai áremelkedést okoz a hazai fogyasztók számára, a földgáz és a villamosenergia terén egyaránt. Az energiahatékony tető nyáron csökkenti otthonunk felmelegedését, télen pedig a fűtésszámlán spórolhatunk sokat.

Tetőfelújítás esetén a padlásfödém szigetelése jelent megoldást, ugyanis a tetőhéjazat felújítása és energetikai korszerűsítése során nem minden esetben vonatkoznak ránk a szigorú hőtechnikai szabályok. Elsősorban a nyári hőség ellen nyújtanak védelmet reflektív tulajdonságú rendszereink, amivel a határoló felületek felmelegedését tudjuk mérsékelni, ezáltal a hőszigetelésnek kisebb hővel kell megbirkóznia. 

 

Energiahatékonysággal kapcsolatos első kérdések

Mit jelent az, hogy energiahatékonyság?

Az első dolog, ami az energiahatékonyságról eszünkbe jut egy épület esetén az a homlokzat szigetelése, a nyílászárók cseréje. A tető cseréjére első körben kevesen gondolnak, pedig a hőveszteség a tetőn keresztül a legjelentősebb. 

A tető energetikai szempontból is kiemelt jelentőségű, hiszen egy házon a legnagyobb energiaveszteség épp a tetőn keresztül jelentkezik. A megfelelő szigeteléstechnikával és gépészettel így jelentős fűtési és hűtési energiát takaríthatunk meg. 

Új építésnél az egyre szigorodó hőtechnikai szabályok miatt is érdemes a minimális követelménynél jobban szigetelni a tetőterünket vagy padlásfödémünket.

Mitől lesz energiahatékony egy tető, beépített tetőtér esetén?

Az elszabaduló energiaárak és a klímaváltozás miatt is egyre fontosabbá válik az épületek energiakorszerűsítése, költséghatékonysági és fenntarthatósági szempontokból is. Rendszercsomagjaink úgy kerültek kialakításra, hogy minden olyan rendszerelemet tartalmazzanak, ami az építkező vagy felújító igényének megfelel. 

A maximális energiahatékonyságot elsősorban a szarufa feletti hőszigeteléssel (BramacTherm), a hőreflektív alátéthéjazattal, megfelelő átszellőzéssel és reflektív tetőcseréppel érhetjük el.

Összefoglalva, a Clima Roof csomagokkal kiegészített teljes tetőrendszer az alábbi előnyökhöz juttatja otthonunkat: 

 Növeli az épület időjárással szembeni védelmét

 Csökkenti az épület téli fűtésigényét és nyári hűtésigényét 

 Csökkenti az ingatlan idő előtti öregedését

 Növeli az ingatlan értékét

Hogyan lesz energiahatékony a tetőm, beépített tetőtér nélkül?

Ha magastetőnk padlását nem szeretnénk élettérként kihasználni, a padlásfödém megfelelő hőszigetelésével tudunk segíteni otthonunk komfortosabbá tételében. Tetőnk építésekor vagy felújításakor ebben az esetben Standard, Prémium, Star rendszercsomag megoldásaink közül érdemes választani, kiegészítő Clima Roof csomagajánlatra ebben az esetben nem feltétlenül van szükségünk, amennyiben biztosak vagyunk benne, hogy később sem szeretnénk azt beépíteni, vagy a szakember másképp nem javasolja.

 

Hogyan lesz energiahatékony a tetőm, ha lapostetőt választok?

Ha lapostetős megoldás mellett döntünk, akkor sem csak a beázás elleni védelemre gondolunk elsősorban. Clima Noxite, Clima Reflex és Clima Green Roof csomagjaink maximális védelmet nyújtanak és elősegítik az épületek hőterhelésének csökkentését, így az energiahatékonyság növelését.

A Clima Roof egy hőszigetelő maggal ellátott tetőszigetelési rendszer, melynek felső rétegei is hozzájárulnak az épület hőszabályozásához, segítve a lakótérben a közel állandó klíma elérését. Ennek eredménye az alacsony energiafelhasználású épület. Az Ön házának leginkább megfelelő rétegrendi megoldást egyéni igények alapján, szakember segítségével ajánljuk kiválasztani.

Milyen garanciákat várhatok energiahatékony tető esetében?

Nem minden gyártó vállal garanciát, csak a jogszabályok által meghatározott kötelező mértékben.

A BMI ezzel szemben a következőket vállalja:

– 30 év új-érték garancia a tetőcserépre

– termékgarancia (5 és 10 év a rendszerelemekre)

– rendszergarancia (a termék cseréje mellett a munkadíj költségét is vállaljuk a teljes tetőre 5, 10, vagy akár 15 évre)

Ha tetőről van szó, érdemes mindig rendszerben gondolkodni, hiszen egy biztonságos és időtálló tető sokkal több, mint a tetőcserepek összessége. Számos kiegészítőre és rendszerelemre van szükség, melyek együttesen határozzák meg a tető komfortját, funkcionalitását, felszereltségét. Ahogy egy autónál is mindenkinek más és más extrákra van igazán szüksége, úgy egy tetőnél is eltérő, hogy kinek mire van igénye.

Ha építkezés vagy felújítás során rendszercsomagunk valamelyike kerül beépítésre a megfelelő hőszigetelést biztosító valamely Clima csomagunkkal együtt, akkor a tetőcserepeinkre adott 30 év új-érték és fagyállósági garancia mellett akár 15 évig terjedő rendszergarancia is jár.

Mit is jelent a rendszergarancia pontosan? 

Ha például a legmagasabb felszereltségi szintű rendszercsomagunkat és Clima csomagot választja, 15 évig nem csak a csereterméket biztosítjuk, de gondoskodunk a hibás termék cseréjéről is, így Önnek nincs más dolga, mint jelezni számunkra a problémát. A garanciákról további információkat itt talál.

Milyen hőszigetelés vastagságot használjak?

A szarufa felett beépítésre kerülő PIR anyagú BramacTherm hőszigetelések esetén a hőszigetelési követelmények 14 cm vastag alumínium kasírozású, vagy 16 cm vastag üvegfátyol kasírozású termék egy rétegben történő beépítésével kielégíthetőek. (Az összes energiafogyasztási mutató csökkentésének érdekében érdemes akár 2-4 cm-rel vastagabb termékekben gondolkodni.)

Kombinált hőszigetelés esetén, ha a szarufák közötti tér (általában 15 cm vastag) szálas, vagy fújt szigeteléssel kerül kitöltésre, akkor 10-12 cm BramacTherm hőszigetelés is elegendő lehet. Ebben az esetben, valamint felújításoknál az üvegfátyol kasírozású temékeket javasoljuk. Hőtechnikai méretezésben is a megrendelőink segítségére tudunk lenni, kérdés esetén keresse Tanácsadóinkat!

Hogyan lehet tetőfóliával energiát megtakarítani?

Szálas hőszigetelések alkalmazása esetén a tetőfólia átlapolásainak összeragasztásával, a szélzáró alátéthéjazat kialakításával már energiát tudunk megtakarítani, mivel télen a légrétegben áramló hideg levegő nem tud bejutni a hőszigetelés szálai közé, így nem hűti annak felső felületét. A Bramac 2S jelzésű páraáteresztő tetőfóliának mindegyike integrált dupla ragasztósávval rendelkezik, amivel a szélzáró alátéthéjazat kialakítható. Kemény hab szigetelések (pl. PIR) esetén a szélzárásnak kisebb jelentősége van, viszont a reflektív tetőfóliák hasonlóan a reflektív tetőcserepekhez, a hő visszaverésével járulnak hozzá a hőszigetelés hőterhelésének csökkentéséhez.

A Bramac Clima Plus 2S tetőfólia felső felülete fémbevonatos, ezáltal 83%-ban reflektálja a rá érkező infravörös sugárzást, ugyanakkor rendkívül jó a páraáteresztő képessége. A TOP RU Resistant 2S tetőfóliánál a belső membrán felülete metalizált, így a reflexiót ezzel a tetőfóliával is tudjuk biztosítani.

A belső oldali lég- és párazáró fólia fémbevonata a belső fűtési hő reflektálásában játszik szerepet, ugyanakkor itt a fém bevonatnak a magas páraellenállás a célja, integrált dupla ragasztósávjának köszönhetően felületfolytonosítható, a teljes réteg pedig a csatlakozások (áttörések, fal, stb.) tömítésével és ragasztásával lesz lég- és párazáró. A Bramac rendszerében a Membran 100 2S tetőfólia beépítésével tudjuk biztosítani a fenti követelményeket.

Milyen kivitelező tudja a tető szigetelését jól megoldani?

A szarufa feletti hőszigetelő rendszer szakszerű beépítését olyan kivitelezőre bízzuk, aki használt már ilyen terméket, és ismeri a beépítés részleteit, megfelelő referenciákkal rendelkezik. A BMI Magyarország részéről beépítési videókkal és helyszíni szaktanácsadással tudjuk segíteni a szakszerű kivitelezést. 2023-ban a BMI Akadémia témája pont a lég- és párazárás volt, a videók itt elérhetőek a témában.

A rendszer fontos része a belső lég- és párazáró réteg szakszerű kivitelezése, ez például felújításnál vagy látszó belső szerkezetnél egy lépésben készül a hőszigeteléssel, így annak beépítőjének kell ismerni az erre vonatkozó követelményeket és előírásokat is. Következő ütemben, belülről történő lég- és párazárás kivitelezőjének is gondosan kell eljárni annak érdekében, hogy a rendszer hosszútávon megbízhatóan és problémamentesen működjön.

Tanácsadóink segítenek megtalálni a megfelelő szakembert, illetve Rendszermester kivitelezőink is állnak az ügyfelek rendelkezésére a kapcsolat.bramac.hu oldalon.

Kitől kérhetek segítséget kérdés esetén?

Oldalunkon további információkat talál arról, hogy egyedi igényeihez milyen rendszercsomagok és Clima Roof csomagok érhetőek el, és folyamatosan bővítjük tartalmainkat is a témában. 

Minden további kérdés és árajánlatkérés esetén Tanácsadóink örömmel állnak rendelkezésére, ingyenes tanácsadással – nincs más dolga, mint ide kattintva megadni adatait, és mi visszahívjuk Önt! 

Energiatakarékos

tetőmegoldásaink

MAGASTETŐK

A CLIMA STAR csomag a ragyogó mindennapok mellett az energiatakarékosságot is egész évben garantálja, nyáron pedig hővisszaverő tulajdonságával enyhíti a hőséget. Új építéshez és felújításhoz egyaránt alkalmas, 15 év BMI rendszergaranciával, Star rendszercsomag kiválasztása esetén.

A csomag előnyei
 • 3 szintű hőreflexió: tetőcserép, tetőfólia és belső párazáró felületen
 • Kiváló páraáteresztő képesség és szélzárás reflektív tetőfóliával
 • Szálas vagy más típusú hőszigetelés alkalmazása esetén is hőreflektáló rétegrendet biztosít
 • Széles tetőcserép választék 3 formával és 7 színnel
A csomag tartalma
 • Star tetőcserép
 • Bramac Clima Plus 2S tetőfólia
 • Membran 100 2S fólia/Membran 2 2S fólia

A CLIMA STAR PRO csomag az energiahatékony tetők csúcsa: teljesen reflektív rendszer, nyáron hővisszaverő, télen hőmegtartó, és egész évben garantálja az extra energiatakarékos otthont. Új építéshez és felújításhoz egyaránt alkalmas, 15 év BMI rendszergaranciával, Star rendszercsomaggal kiegészítve.

A csomag előnyei
 • Legmagasabb hőszigetelésű képességű BramacTherm hőszigetelés reflektív felülettel
 • Felületolytonosítható légzáró és párafékező reflektív belső réteg
 • Reflektív és páraáteresztő tetőfóliával szélzáró alátéthéjazatot képez
 • Hőhídmentes szigetelés a szarufák felett egybefüggő felületen
A csomag tartalma
 • Star tetőcserép
 • Bramac Clima Plus 2S tetőfólia
 • Bramac Therm Basic alu/Basic
 • Membran 100 2S fólia/Membran 2 2S fólia
 • Rendszercsavarok, ragasztók

A CLIMA ENERGY csomag mind a négy évszakban biztosítja az energiatakarékos otthont: a legjobb hőszigetelő képességű BramacTherm PIR szigetelés biztosítja a téli-nyári hővédelmet. Ideális megoldás felújításhoz, 10 év BMI rendszergaranciával, Prémium vagy Star rendszercsomaggal. Bármelyik BMI Bramac tetőcseréppel kombinálható.

A csomag előnyei
 • Legmagasabb hőszigetelésű képességű BramacTherm hőszigetelés
 • Felületolytonosítható légzáró és párafékező belső réteg
 • Külső oldalról történő felújítási lehetőség, a burkolat megbontása nélkül 
 • Integrált tetőfólia, amellyel a szélzáró alátéthéjazat a hőszigeteléssel egyidejűleg elkészíthető
A csomag tartalma
 • bármilyen Bramac tetőcserép
 • Bramac Therm Kompakt
 • Membran 2 2S fólia
 • Rendszercsavarok, ragasztók

A CLIMA ENERGY PRO csomag extra energiatakarékos megoldást nyújt, bármilyen időjárás esetén: nyáron hővisszaverő, télen pedig hőmegtartó funkcióját élvezhetjük. Új építéshez ajánljuk, Prémium vagy Star rendszercsomaggal 10 év BMI rendszergaranciával. Bármelyik BMI Bramac tetőcseréppel kombinálható.

A csomag előnyei
 • Legmagasabb hőszigetelésű képességű BramacTherm hőszigetelés reflektív felülettel 
 • Felületolytonosítható légzáró és párafékező reflektív belső réteg
 • Integrált tetőfólia, amellyel a szélzáró alátéthéjazat a hőszigeteléssel egyidejűleg elkészíthető
 • Szarufák közötti szálas hő- és hangszigeteléssel kombinálva fokozott hanggátlás biztosítása
A csomag tartalma
 • bármilyen Bramac tetőcserép
 • Bramac Therm Top
 • Membran 100 2S fólia
 • Rendszercsavarok, ragasztók

Ön melyik rendszercsomaggal választja? 

A BMI Magyarország a hazai piacon rendszergaranciát vállal a teljes tetőre, vagyis a garancia érvényesítése esetén az adott termék cseréjét és a kapcsolódó munkadíjat is biztosítja.

30 év új-értékgaranciát nyújtunk az általunk gyártott tetőcserepek fagyállóságára, mérethűségére és vízzáróságára is.

10 év termékgaranciát vállalunk tetőtartozékainkra is.

STAR CSOMAG – A LEGMAGASABB BIZTONSÁG

Csúcskategóriás csomagunk teljes körű védelmet biztosít. A tetőn egyedül Star tetőcserepeink ellenállósága és ragyogása, a legmagasabb minőséget képviselő rendszerelemeink adta megbízhatósággal, 15 év rendszergaranciával a teljes tetőre.

PRÉMIUM CSOMAG – VALÓDI TERMÉKELŐNYÖKKEL

Prémium csomagunk magas minőségű, valódi termékelőnyökkel bíró rendszerelemeket tartalmaz.  Ilyen termékelőny például a magasabb felületsúlyú tetőfólia, a jobb nyújthatósággal, szellőzőképességgel rendelkező kúpalátétek.

Biztos választás a prémium megoldások kedvelőinek. 10 év rendszergaranciával a teljes tetőre vonatkozóan.

PRÉMIUM 7FOK

7 fokos Prémium csomagunk a modern, már-már lapostetőre jellemző megjelenésű otthonokhoz kínál megoldást. Akik ezt választják, azoknak nem kell lemondaniuk a beton tetőcserép nyújtotta előnyökről, a tervezési szabadságról és a környezetbe illő cserépfedésről.
15 év rendszergaranciával a teljes tetőre vonatkozóan.

STANDARD CSOMAG – AZ ELVÁRT MINIMUM

A jól bevált klasszikusok és gazdaságos megoldásokat kereső építkezők mindent megtalálnak ebben az alapvető elvárt, de annál is többet nyújtó rendszerben. Szilárd alapokra építve, de a tetővel szemben támasztott követelményeknek megfelelően a kiegészítők sora bővíthető. 5 év rendszergaranciával a teljes tetőre vonatkozóan.

LAPOSTETŐK

CLIMA NOXITE csomag rétegrendjével maximális védelmet biztosíthatunk újépítésű épületek számára, ráadásul az energiamegtakarítást is jelentősen növelhetjük. A rétegrend záróeleme a Noxite Eco-Active, a szmogevő lemez, mely hőreflektív, és csökkenti az épület hőterhelését. Új építéshez alkalmazható, 20 év kiterjesztett BMI vízzárósági termékgaranciával.  

A csomag előnyei
 • Maximális védelem újépítésű épületek számára 
 • Hőreflektív zárólemez
 • Környezetbarát: semlegesíti a levegőben található nitrogén-oxidokat, ezáltal részt vesz a levegő tisztításában
 • Modern, vonzó felületet eredményez

A csomag tartalma

Zárólemez: Noxite Eco-Active
Alátétlemez: Vedatop SU Safety
Hőszigetelés: Thermazone PIR (EPS, kőzetgyapot)
Párazáró lemez: Alu Villatherm
Kellősítő: Siplast Primer® Speed SBS

A CLIMA GREEN ROOF csomag amellett, hogy energiatakarékos, zöld övezetté varázsolja lapostetőnket: kétrétegű, extenzív zöldtetős megoldás, amely amellett, hogy energiahatékony, szerepet játszik a levegőminőség javításában, védi a szigetelést a szélsőséges időjárástól. Új építéshez alkalmazható, 20 év kiterjesztett BMI vízzárósági termékgaranciával. 

A csomag előnyei
 • A rétegrend záróeleme a kiváló minőségű Vedaflor WS-X-BS-modifikált bitumenes gyökérálló lemez, mely tartósan megakadályozza a gyökér behatolását a vízszigetelés egész keresztmetszetén  
 • Segít a levegő minőségének javításában, valamint csapadékvíz-szabályozásával hozzájárul a levegő hűtéséhez is
 • Élhető “tetőteret” kapunk: a növények otthonosabbá és élhetőbbé varázsolják tetőteraszunkat, általa bármikor élvezhetjük a természet közelségét 

A csomag tartalma

Zárólemez: VEDAFLOR WS-X
Alátétlemez: Vedatop SU Safety
Hőszigetelés: Thermazone PIR (EPS, kőzetgyapot)
Párazáró lemez: Alu-Villatherm
Kellősítő: Siplast Primer® Speed SBS

CLIMA REFLEX csomag rétegrendje a hazai gyártású bitumenes zárólemezzel és a Construma-díjas hőreflektív bevonattal új építéshez és felújításhoz is alkalmazható. A rétegrend tartósan védi a tetőszigetelést az UV-sugárzás és a hősugárzás hatásaitól, valamint jelentősen csökkenti az épület hőterhelését. 12 év BMI termékgaranciával ajánljuk. 

A csomag előnyei
 • Jelentősen csökkenti az épület hőterhelését   
 • Nyáron hővisszaverő, télen hőmegtartó tulajdonság
 • Új építéshez és felújításhoz is alkalmazható
 • A reflektív tetőfelület a tetőszigetelés élettartamát 3-5 évvel meghosszabbítja

A csomag tartalma

Fényvédő bevonat: Silver Primer Speed Vanish SBS
Zárólemez: E-PV 4 S/K Extra
Alátétlemez: Icolep L30 vagy E-G 4 F/K Extra
Hőszigetelés: Thermazone PIR (EPS, kőzetgyapot)
Alumínium betétes párazáró lemez: Elastobit Radon AL 4
Kellősítő: Siplast Primer® Speed SBS

Mit jelent a kiterjesztett vízzárósági termékgarancia? 

Meghatározott időtartamú, kiterjesztett garanciát vállalunk az előírt teljes rétegrend beépítés esetén a Noxite Eco-Active, Vedaflor WS-X, Vedatop S5 Blaugrün zárólemezként felhasznált termékek vízzáróságára. A garancia az anyag- vagy gyártási hibás termékek cseréjét biztosítja abban az esetben, ha a garancia érvényesítésének feltételei fennállnak.

A garancia időtartama a kivitelező által szakszerűen megvalósított, a kivitelezés jellegéhez igazodó (felújítás vagy új építés), technikailag minden szempontból megfelelő rétegrend választásához kötődik. További részletekért kattintson ide.

Keresse tanácsadóinkat, akik minden kérdésben segítenek

Köszönjük! Kollégánk hamarosan felveszi veled a kapcsolatot.

Segítünk az Önnek való tető kiválasztásában! Adja meg adatait, hogy Tanácsadóink felkereshessék, válaszolhassanak felmerülő kérdéseire és ingyenes, személyre szabott ajánlatot készíthessenek Önnek.

Tudjon meg többet

Hideg fejjel a kánikulában

A tetőfelújítás egy komplex folyamat, számos felmerülő kérdéssel és fázissal, amelyek rendszerezése nélkül nincs egyszerű dolgunk. Szerencsére összegyűjtöttük a gyakorlati tudnivalókat, a tervezés egyes szakaszait, ráadásul ütemtervkészítési praktikákat is megosztunk bejegyzésünkben, egy tervezési kisokossal együtt. Mi azt valljuk: tetőfelújításban sincs lehetetlen, mindössze időben neki kell állni!

Hogyan legyen energiahatékony a tetőm? 

Sokaknak a mai napig nincs kellő információja arról, milyen fontos funkciót tölt be a tető energiahatékonysági szempontból, pedig a ház legnagyobb hővesztesége elsősorban a tetőn keresztül jelentkezik. Tetőfelújításkor ne csak az esztétikai szempontokat vegyük figyelembe, hanem a tető funkcionalitására – a hosszan tartó védelemre otthonunk felett – is törekednünk kell. 

Hogyan spórolhatunk a tetőnkkel a fűtésszámlán? 

Ha fűtésköltség csökkentése kerül szóba, rendszerint nem a tető az első dolog, ami eszünkbe jut. Nem is sejtjük, mekkora lehetőséget hagyunk ki: egy új építés vagy felújítás során egy jól szigetelt tető nagyban hozzájárulhat a későbbiekben fűtésszámlánk csökkentéséhez. Vegyünk sorra két egyszerű, de hatékony módszert, amellyel valóban takarékoskodhatunk, ha a tetőnket korszerű, energiahatékony módon építjük, vagy újítjuk fel.

A sikeres tetőfelújítás legősibb módszere: tervezés időben

A tetőfelújítás egy komplex folyamat, számos felmerülő kérdéssel és fázissal, amelyek rendszerezése nélkül nincs egyszerű dolgunk. Szerencsére összegyűjtöttük a gyakorlati tudnivalókat, a tervezés egyes szakaszait, ráadásul ütemtervkészítési praktikákat is megosztunk bejegyzésünkben, egy tervezési kisokossal együtt. Mi azt valljuk: tetőfelújításban sincs lehetetlen, mindössze időben neki kell állni!